2016. július 7., csütörtök

Az izületi gyulladás




Csontjaink, ízületeink kívülről nem láthatóak, így könnyen megfeledkezünk róluk, amíg el nem kezdenek fájni. Sajnos az ízületi gyulladás, egyéb betegségek, kopások nem kímélik őket sem, és a sérüléseik is gyakoriak. Amíg minden működik, nem figyelünk arra, hogyan, mivel mozgunk. Míg egy nap fájdalmassá, darabossá válnak a mindennapos mozdulatok. 

Ekkor merül fel a kérdés, hogy honnan is jön a fájdalom, mi okozhatja.

A mozgásszervi problémákat leggyakrabban gyulladásos megbetegedések, porckopások okozzák, de a csontokat, ízületeket gyakran érik sérülések is. Ezen tanulmányból kiderül, hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg, illetve ha már kialakult, akkor mik a teendők; mely tényezők befolyásolják az ízületek állapotát; feltárjuk a betegség lelki okait is, továbbá érdekes és megdöbbentő tényeket közlünk, melyekről lehet még nem hallott, s végezetül néhány olyan tipp, melynek betartása nem kerül pénzbe, de segítségével enyhíthetők az ízületi gyulladásokkal és a reumával járó panaszok.


Az ízületi gyulladások főként a könyök-, térd-, boka- és csuklóízületeket érintik.
Leggyakoribb: a reumás ízületi gyulladás, mely elsősorban a kéz és láb kis ízületeit és az ízületek körülvevő kötőszöveteket támadja meg, de ritkán más szerveket is megtámadhat. Az ízületi fájdalom jellemzően egyik ízületről a másikra vándorol.

Mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják az ízületek állapotát?

1. A folyadékhiányos állapot:

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a VIZET!
A víz elengedhetetlenül fontos! Hiányában az ízületi felszín érdesebbé válik, a mozgás közben “csiszolódik” és így egyenetlenül kopik. Ez kisebb és nagyobb fájdalmat okozhat.
Szinte népbetegség a porckorong bántalom, a gerinc bármelyik részén.
Az egyik és legnagyobb oka, szintén a víz hiánya!

A porckorong folyadékvesztéssel rugalmatlanabb lesz, sokkal nehezebben bírja a terhelés miatt ránehezedő súlyt. Így kezdődik a derék, háti, nyaki gerinc fájdalom. 
Így indul el a porckorong deformálódása, mely idegi nyomást hozhat létre. A porckorong sérvek megelőzésére igyunk nagyon sok vizet!

2. Egyéni hajlam, túlsúly és porcképzési zavar a hiányos és helytelen táplálkozás, az ásványi anyagok és természetes vitaminok hiánya miatt!


Megelőzés tippek

     Az ízületeinket védjük azzal, hogy megfelelő minőségű – és sok-sok- vizet igyunk!

    Fogyasszunk természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, táplálék kiegészítőket.

    Együnk sok halat, halolajat, ami védi az ízületeinket is, és amiben rengeteg cink van.

    Mozogjunk rendszeresen, a mindennapi munkán felül! Tornázzunk, sétáljunk, vagy ússzunk rendszeresen! Minél merevebbek az ízületeink, annál nehezebben indulunk el a torna, mozgás felé! A rendszeres mozgással az izmainkat jó állapotban tartjuk, így az ízületekre csökken a terhelés, és csökkennek a panaszok!


Hazánkban is népbetegségnek számítanak az ízületi betegségek, pedig a kollagén pótolható a szervezetben.

Fontos tehát, hogy nagy mennyiségben fogyasszunk teljes értékű fehérjéket és C-vitamint, hogy a szervezet kollagén szintje megfelelő legyen. C-vitamin nélkül a szervezet kollagéntermelése teljesen leáll, ami skorbutot is eredményezhet.

A kívülről bevitt kollagént az emésztő enzimek lebontják, és az így keletkezett aminosavakból építi újra a szervezet a szükséges kollagénállományt. 




Forrás:
Dr. Kacsó Kornélia